Nötiga vegobollar som passar utmärkt till potatis, gräddsås och lingonsylt.

 

Ingredienser:

1 pkt kidneybönor (230 g avrunnen vikt)

½ dl solroskärnor

1 gul lök

2 skivor vitt bröd

½ dl grädde

1 ägg

1 msk japansk soja

½ tsk salt

2 tsk honung

 

Gör så här:

Börja med att rosta solroskärnorna i en het panna. Låt dem svalna och lägg sedan i en matberedare. Mixa dem fint. I med brödet och mixa igen. Hacka löken fint och bryn i en panna. Låt svala, och tillsätt sedan även det i matberedaren. Då även tillsammans med bönor, grädde, soja, ägg, honung och salt. Mixa allt till en grov smet. Ställ in i kylen så det får dra till sig en stund. Rulla sedan till små bollar som du plattar till något och steker tills de fått fin färg på båda sidor. Lättare när de är lite platta en helt runda då smeten är relativt mjuk och kladdig. Servera tillsammans med potatismos/potatis, gräddsås och lingonsylt.