Recept för 4 pers

 

Fiskbullar:

400 g vit fisk (ex torsk)

1 ägg

1 dl ströbröd

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 dl grädde

 

Vit sås:

50 g smör

5 dl mjölk

1 tärning grönsaksbuljong

2 krm kryddpeppar

salt

 

Övriga tillbehör:

Potatis

Smör att steka i

Persilja

 

Gör så här:

Börja med att köra fisk, ägg och grädde samt kryddor i en matberedare. Lägg sedan över allt i en bunke och rör ned ströbrödet. Ställ in bunken i kylen så smeten drar till sig ströbrödet och blir lättare att arbeta med.

Nu till såsen, smält smöret på låg värme och rör ner mjölet. Vispa hela tiden och häll i mjölken i omgångar, låt koka upp. Tillsätt mer eller mindre mjölk beroende på den konsistensen du vill ha. I med buljongen och kryddpepparn. Koka försiktigt samtidigt som du hela tiden rör om, ca 2-3 minuter. Smaka av med salt. Ställ åt sidan. Ta ut bunken med fisksmeten ur kylen och rulla till små bullar. Stek i en panna med ordentligt med smör tills de fått lite färg. Lägg sedan ner dem i den vita såsen och servera tillsammans med potatis. Toppa med lite färsk persilja och mer kryddpeppar om så önskas.