Lika gott att äta direkt som att värma till matlåda.

 

Ingredienser för 1 st rund paj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl special

125 gr smör

2-3 msk kallt vatten

1/2 tsk salt

Pajfyllning

2 l färska kantareller (blanda gärna gula med trattkantareller)

1 st purjolök

1 st röd paprika

70 gr (liten påse) färsk spenat

2 dl grädde

Salt & peppar

2 dl riven vällagrad ost

Äggstanning:

3 st ägg

3 st mjölk

2 kryddmått vitpeppar

1 tsk salt

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 200 grader. Skär smöret i små bitar och blanda med mjölet och saltet till en smulig massa (använd gärna matberedare). Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform (gärna rund) och nagga sen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 15 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

Ansa och skär svampen. Stek i rikligt med smör på hög värme tills vätskan kokar in i svampen sänk sedan värmen. Tillsätt purjolök skuren i ringar samt grovhackad paprika. Låt steka tills löken är mjuk. Tillsätt grädde och spenat. När grädden har kokat in smaka av med salt och peppar.

Gör i ordning äggstanningen genom att vispa ihop samtliga ingredienser.

Fyll pajskalet med svampröran och toppa med äggstanning och riven ost. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min tills pajen fått fin färg.

Servera med sallad