God lax med spenat och fetaost täcke tillsammans med krämig svamprisotto

Ingredienser för 4 personer:

Risotto:

3 dl risottoris

500 gr färsk svamp (champinjoner, kantarell eller karl johan)

1 st schalottenlök

2 st vitlöksklyftor

5 msk smör

9 dl svampbuljong

3 dl torrt vitt vin

2 dl riven parmesan

Lax:

4 st laxfiléer

1 paket fetaost

100 gr färsk spenat

2 dl creme fraiche

Salt & Peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i ugnsfast form. Blanda finhackad spenat med grovhackad fetaost i en skål. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Bred krämen över laxfiléerna och ställ in i mitten av ugnen ca 15-20 min.

Koka upp svampbuljong i en kastrull och håll varm. Skala och finhacka löken. Grovhacka svampen. Fräs lök och svamp. Tillsätt riset och fräs tills de blir lätt genomskinliga. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan 3 dl buljong och låt riset koka sakta på svag värme, rör om ofta. Tillsätt ca 1 dl i taget allt som riset suger upp buljongen. Rör om ofta och fortsätt proceduren ca 15-20 min tills dess att riset börjar bli klart. Provsmaka några riskorn för att hitta den rätta konsistensen. Tillsätt den rivna parmesanen och rör runt.

Servera genast till laxen och en enkel sallad på ruccola och spenat