Enkel och mättande varm kålsallad med vackra färger

 

Ingredienser för 4 personer

3/4 rödkålshuvud

150 gr grönkål

1 st gul paprika

1/4 kruka koriander

1 st avokado

1 st lime (saften ifrån en 1/2)

Picklad rödlök

Blandade nötter av valfri sort

1 pkt halloumi

1 krm Chilipeppar

1/2 tsk Spiskummin

1 tsk Curry

Majonnäs

Salt & Peppar

 

Majonnäs:

1 st ägg

2 tsk vitvinsvinäger

2 dl neutral olja (matolja eller neutral rapsolja, obs inte kallpressad)

1 krm vitpeppar

1 tsk dijonsenap

Salt

 

Picklad rödlök:

2 st rödlök

1/2 dl ättikssprit (12%)

1/2 dl strösocker

2 dl vatten

4 st lagerblad

 

Gör såhär:

Hemmagjord majonnäs:

Lägg samtliga ingredienser i en skål med höga kanter (helst den som tillhör stavmixer setet). Låt det ligga minst en halvtimme, gärna upp till en timme så att samtliga ingredienser får samma temperatur. Gör man inte detta så är risken stor att majonnäsen skär sig.

Stoppa ner stavmixern i botten på skålen och kör på högsta effekt medan du höjer mixern uppåt under ca 10-20 sekunder. Nu ska allt blanda sig och bilda krämig majonnäs. Om inte mixa mera tills allt blandar sig.

Picklad rödlök:

Skär rödlöken i tunna skivor och lägg i en glasburk. Koka upp ingredienserna och slå över löken. Ställ in i kylen. Obs rödlöken blir godare och drar åt sig mer smak om den får stå i kylskåpet över natten innan den används

Sallad:

Riv rödkålen på ett rivjärn och blanda tillsammans med grönkålen. Hetta upp en stekpanna till medelvärme och stek kålen under ca 10 min i smör så att den mjuknar. Blanda i kryddorna (chilipeppar, curry och spiskummin) och smaka av med salt och peppar.

Ta fram ytterligare en stekpanna och stek där halloumin tills den får fin färg.

Tärna paprika, dela och skär avokado samt hacka koriander.

Blanda allt tillsamman på ett stort fat. Börja med kålen och sen paprikan, halloumin, picklad rödlök, avokadon och koriandern. . Ringla saften ifrån en halv lime över salladen och skär resten av limen i klyftor och lägg över. Avsluta med att ringla över nötter och majonnäs.

Servera direkt medan salladen fortfarande är varm.