Fantastiskt goda ångade buns med het tonfiskröra.  Uppskattad och mysig rätt att bjuda på med annorlunda smaker som smälter i munnen.

Att göra egna buns är inte så jättesvårt men kräver lite förberedelser. Bäst blir resultatet om du använder en ångkorg i bambu vid tillagning men det går också bra att använda ett durkslag och ånga en bun i taget.

Ingredienser för 4 personer (8 små buns)

Buns:

20 gr väst

2 dl ljummet vatten

5 dl vetemjöl

2 krm bakpulver

1 tsk salt

2 msk socker

0,5 dl rapsolja

 

Tonfiskröra:

1 burk tonfisk i olja

1/2 torkad röd chilifrukt

1 tsk sesamolja

2 msk fisksås

1 msk japansk soya

1 msk fin riven ingefära

Saften ifrån 1 st lime

Salt

 

Sambal Oelek Majonäs:

2 tsk sambal oelek

2 dl majonäs

Salt

Saften ifrån en halv lime

 

Tillbehör:

Avokado

Koriander

Picklad rödlök

Sesamfrön

 

Gör såhär:

Börja med degen. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att blandningen fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vattnet.

Blanda med elvisp och degkrokar alternativt degblandare eller för hand i ca i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och helt slät. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, tar ca 60 min.

När degen jäst till det dubbla häll då ut den på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i 8 bitar och forma små bollar (ca30gr/bun). Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik kortsidorna över varandra så den får formen av en bulle. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar bakplåtspapper/smörpapper 15×15 cm. Låt jäsa under duk i ca 45-60 min.

Blanda till tonfiskröran genom att hacka chilin smått, töm ur tonfisken ifrån oljan och sen blanda med övriga ingredienser. Ställ åt sidan i kyl.

Blanda till sambal oelek majonäsen. Skär upp avokado och koriander.

Hetta upp vatten så att det börjar koka i en stekpanna som är tillräckligt vid för att få plats med ångkorgen. Se till så att vattennivån är under första våningen i ångkorgen. Lägg över ”bullarna” med smörpappret och lägg i korgen, ca 3 ”bullar” får plats. Lägg på locket på ångkorgen och vänta ca 7 min.

Lyft ur ”bullarna” och låt de svalna lite. Fyll de sen med majonäs, tonfiskröra, picklad rödlök, avokad, koriander och sist lite sesamfrön.

Servera direkt i bambulådan och njut!